CakesPastryDessertVegetablesSeafoodsMeatsNoodlesRiceSoupAppetizer


Sup Ayam Jaharu Sup Ayam Jaharu

Resipi sumbangan : Caerdinaz Buenavista

Bahan-Bahan

1 kilo ayam ( dipotong kecil )
7 ulas bawang putih ( ditumbuk )
9 ulas bawang merah ( ditumbuk )
2 bungkus rempah tumis
3 cm halia ( ditumbuk )
2 biji cili hidup ( dipotong )
2 cm lengkuas ( ditumbuk )
2 batang serai ( dipotong halus )
2 biji kentang
Sedikit su'un
1 bungkus sup bunjut
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Perasa secukup rasa

Cara Membuatnya

1. tumiskan rempah tumis, bawang merah, bawang putih, halia, serai, lengkuas sehingga naik bau.

2. kemudian masukkan ayam, sup bunjut dan tambahkan sedikit air tutup periuk dan biar selama 5-10 minit.

3. kemudian masukkan kentang dan tambah kan air 250 ml. biar mendidih. Periuk hendaklah ditutup.

4. Jika ayam suka lembut masukkan su'un, perasa dan garam. Biarkan mendidih seketika sehingga su'un kembang.

5. Sedia untuk dihidang.


. Home | Basic Cooking | Herb & Spice | Recipe of the Day | Posting Your Recipe
Appetizer | Soup | Rice | Noodles | Meats | Seafoods | Vegetables | Dessert | Pastry | Cakes
.